Afscheid van een bevlogen cliëntenstrijder


Dré Wagemans zwaait af als voorzitter van de centrale cliëntenraad 

Eind dit jaar zit het erop voor voorzitter Dré Wagemans. Na 3 periodes moet je afscheid nemen van de cliëntenraad, dus dat deed hij. “Zonder tegenstribbelen – want zo hoort het nou eenmaal – maar wel met wat tegenzin. Want aan Dré (74) merk je dat hij van Proteion is gaan houden.  

Hoe het begon
Het gesprek met Dré brengt ons terug naar 2012. “Ik ging met pré-pensioen en al snel vond ik een mooie taak in de cliëntenraad van RCG en Roncalli, de Roermondse zorgcentra van Proteion. Mijn moeder woonde destijds bij RCG, dus dat linkje was snel gelegd. Al snel ging ik ook aan de slag voor de Centrale Cliëntenraad (CCR), die in 2014 werd opgericht. Ik werd secretaris en in die tijd zijn we druk bezig geweest met de professionalisering van de raad. We hebben een missie en visie opgesteld en het proces van advies- en besluitvorming opgepakt. Dat was echt een grote stap vooruit. Sinds een aantal jaren ben ik voorzitter van de CCR. Goede ondersteuning is ook heel belangrijk. Daarom geef ik graag een grote pluim aan alle ondersteunende diensten en in bijzonder Hanny Pingen, die ons al jaren geweldig bijstaat als ambtelijk secretaris. En ook wil ik mijn grote waardering uitspreken voor alle zorgmedewerkers die in moeilijke tijden met passie zorg leveren.” 

Trots
“Bij Proteion wordt de cliëntenraad zeer serieus genomen. We worden betrokken bij alle veranderprocessen en daarin is de stem van de cliënt via ons echt van waarde. Vanuit mijn achtergrond als manager van verschillende afdelingen bij de gemeenten Heerlen, Roermond en Stein heb ik veel interesse in bedrijfsprocessen en klantgericht werken en ik duik graag in de plannen. Ik ben niet iemand die vlak voor de vergadering eens de envelop met stukken opent, ik wil me inlezen, verdiepen in de ontwikkelingen en goed voorbereid zijn. De halve dag per week die eigenlijk voor mijn functie stond, daar ging ik dan ook altijd ruim overheen. Heel trots ben ik op de bijdrage van de CCR in de vorming van het Klantcontactcentrum. Eén afdeling en één systeem voor alle vragen over thuiszorg, wonen en alle andere diensten. Ik bel wel eens namens inwoners van Roermond, om iets voor ze te regelen. Dan zeg ik bewust niet wie ik ben, om te ervaren hoe het werkt. Maar ik word altijd vriendelijk en professioneel geholpen. Geweldig dat ze voor alle ingewikkelde vragen oplossingen vinden.”
 

Tijdens de installatie van de Centrale Cliëntenraad in 2015 (met gele jasje)
In 2019 in overleg met Lambert Rutten (toekomstig voorzitter) en oud-lid Vera van Bergen
Dré maakte als juryvoorzitter de winnaars van het Gewoon Bijzonder Zorgidee bekend met Wiel Ploegman (2022)
Dré neemt afscheid van Proteion: ‘Het ga jullie goed!’

Spijt
Dré kijkt niet op alle projecten zo positief terug. “Er is er één waar ik nog steeds last van heb. De vorming van het facilitair bedrijf. Op papier een vernieuwende hotel-achtige constructie voor de facilitaire diensten in de zorgcentra, maar het werkte niet zoals het was bedacht. Als raad hebben wij ons in dat project erg gefocust op de receptiefunctie, die wij – met succes! – in de traditionele vorm wilden behouden. Daar ging bijna al onze aandacht naartoe. Ik had de veranderingen rondom eten en drinken meer aandacht moeten geven, daar heb ik achteraf echt spijt van. Inmiddels is met inbreng van alle cliëntenraden een nieuwe visie eten en drinken vastgesteld en worden verbeteringen doorgevoerd. Wij zitten er niet om te frustreren, maar om de zorg werkelijk vooruit te helpen. Een bijdrage leveren aan de zorg van morgen, daar doe ik het voor, vol vuur.” 

‘Proteion is professioneel, vernieuwend en verfrissend’

Een nieuwe uitdaging
Nu de drie wettelijke termijnen er voor Dré op zitten, neemt hij afscheid van de Centrale Cliëntenraad én de Cliëntenraad in Roermond, waarvan hij ook nog altijd lid was en geruime tijd voorzitter. “Ik voel me nog jong en fit, dus niks doen is niets voor mij. Ik ben inmiddels begonnen op een andere plek; als voorzitter van de cliëntenraad van de divisie Care van Zuyderland, ook ouderenzorg dus. Daarnaast word ik daar vicevoorzitter van de overkoepelende raad, waardoor ik ook de ziekenhuisorganisatie ga leren kennen. Een prachtige nieuwe uitdaging, wat mij betreft. Ik heb er heel veel zin in! Hopelijk maakt dit het ook makkelijker om Proteion los te laten. Deze organisatie is toch vertrouwd geworden, en ik heb er met heel fijne mensen gewerkt. Ik zie Proteion als een zeer professionele organisatie die open staat voor vernieuwing. En verfrissend, zoals in de samenwerking met zorgondernemers. Dat doet niemand Proteion na, dat is uniek!” 

Loslaten met een boodschap
Dré besluit met een boodschap: “Mijn grootste zorg is de toekomst van de zorg. De trend is dat er meer van de cliënt en het eigen netwerk wordt verwacht, dat mensen langer thuis blijven wonen en dat steeds meer digitaal wordt geregeld. Het kan ook moeilijk anders, natuurlijk. Maar hele volksstammen zijn digibeet, niet alleen ouderen. Zorgorganisaties moeten er alert op zijn dat cliënten daar wel in mee kunnen. Dus met die boodschap laat ik jullie achter in goede handen van de nieuwe voorzitter Lambert Rutten. Het ga jullie goed!”