18-jarige Siem werkt in een zorgcentrum: ‘Ik heb gewoon een zwak voor oude mensen’


Dat zie je niet vaak: een scholier aan het werk in een zorgcentrum. Een jongen van 18 nog wel. 😉 Bij zorgcentrum Proteion Sterrebosch maken we kennis met Siem Kuijpers, die als zorghulp een aardig zakcentje bijverdient in de weekenden en schoolvakanties. Siem maakte graag even tijd om onze vragen te beantwoorden.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
“In 2021 werkte ik in de horeca, maar na het zomerseizoen moest ik iets anders gaan zoeken. Een vriendin van mijn moeder werkt bij Sterrebosch, dus ik ben een keer gaan meelopen. Ik vond het meteen helemaal geweldig! Ik wist nog helemaal niet wat ik zou gaan verdienen, maar ik had al ja gezegd. Daarna ontdekte ik pas dat een bijbaan in de zorg een stuk beter verdient dan de horeca of supermarkt. Mooi meegenomen natuurlijk! Meestal werk ik zo’n 12 uur per week, een middag en een weekenddag. En in de vakanties nog wat meer, maar van mijn moeder moet ik wel rekening houden met school.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Als ik ochtenddienst heb, begin ik meestal met het ontbijt klaarmaken, de bedden opmaken en daarna het koffierondje. Na mijn pauze ga ik dan het middageten voorbereiden en help ik de bewoners met eten. In de avond begin ik met koffie, ja het klinkt net zo relaxed als het is hoor! Tegen etenstijd dek ik de tafel en help ik de bewoners met hun eten en daarna maak ik nog een puzzeltje met iemand, we kijken tv of zitten gewoon lekker te kletsen. En tegen de tijd dat de mensen naar bed willen, help ik ze daarbij. Sowieso heb ik hele fijne, leuke collega’s die altijd voor me klaarstaan. Doordat ik goed ben ingewerkt, weet ik precies wat ik te doen heb en hoe het allemaal moet.”

Hoe is het om als jonge jongen in de zorg te werken?
“Toen ik vertelde dat ik in een zorgcentrum ging werken, riepen mijn vrienden: ga je votten wassen? Ze hadden er een heel verkeerd beeld bij. Maar als zorghulp ben ik er om de mensen te entertainen en helpen, ik ben helemaal niet opgeleid om mensen te mogen verzorgen. Inmiddels werkt een vriend uit mijn voetbalteam ook hier. Hij hoorde mijn verhalen en ging meteen solliciteren.”

Heb je gewoon bijzondere dingen meegemaakt hier?
“Ik ging vaak even kletsen bij een oud echtpaar dat ook uit Neeritter kwam. Helaas is meneer inmiddels overleden. Toen ik de dochter laatst hier tegenkwam, vertelde ze me hoeveel onze praatjes voor haar vader hadden betekend. ‘Dig waas echt pap ziene vrindj’, zei ze.”

Wat maakt het werken bij Sterrebosch zo leuk?
“Ik heb zo’n leuke band met de bewoners! Toen ik hier begon, was ik de enige jongen. Dan ben je natuurlijk een bezienswaardigheid. Ik heb echt een zwak voor oude mensen, dat had ik al toen ik klein was. Ze zijn zo lief en ze kunnen niet meer zoveel. Dan kun jij echt een verschil maken en hun dag opfleuren. Van de zomer ben ik met een paar mensen een ijsje gaan eten in Thorn. Dat is voor veel mensen niet zo bijzonder, maar zij hebben het er nu nog over! En binnenkort ga ik met een bewoner naar het pannenkoekenrestaurant. Ze kijkt er al weken naar uit! Door mijn ervaringen hier weet ik ook wat ik na de Havo wil doen: ik heb me aangemeld voor HBO Verpleegkunde. Ze hebben al gevraagd of ik hier wil blijven werken. Natuurlijk doe ik dat, ik ga nergens heen!”

Heb jij interesse in werken bij Proteion Sterrebosch? Bekijk de vacatures op www.welkombijproteion.nl/vacatures.